UmiAishah’s Bio

Seorang insan biasa yang mendambakan kasih TuhanNYA dalam setiap taklifan sebagai suri kepada Ahmad Syafiq Jusoh dan umi kepada Nurul Ain. Mendirikan rumahtangga pada 14 April 2010 dan bergelar umi pada 28 Ogos 2011. Sedang bermusafir mengutip mutiara ilmu bersama keluarga di Universiti Yarmouk, Jordan dalam bidang Bahasa Arab dan Kesusasteraan .

UmiAishah’s Friends

Monthly Archives: February 2011

mengatur langkah untuk berlari

By : NurShah

Akhirnya malam melabuhkan tirainya juga..maknanya dah seminggu kak long dan sahabat2 memulakan kuliah..segalanya berbeza buat kak long khususnya..maklumlah kalau dulu bawak diri sendiri je..tapi sekarang tak lagi..semoga anak yang bakal lahir ni lebih tabah dari uminya..huhu..

ye..minggu ni adalah minggu yang sangat meletihkan badan pada hari pertama dan meletihkan kepala pada hari kedua..mana tidak nya..kuliah kak long dua hari je dalam seminggu..dari pagi sampai ke petang..walaupun baru seminggu kak long memulakan kuliah..tapi banyak dah bende yang kak long belajar..

mungkin ramai sahabat2 atau senior2 yang dah lama sedar akan step2 study kat cni..tapi pada kak long..ni adalah permulaan bagi kak long..kegagalan pada semester lepas takkan kak long ulangi lagi..ye..i2 azam kak long..

pelajaran pertama : menghargai masa

perkara pertama yang kak long belajar minggu ni adalah penjagaan masa..ye..nampak macam remeh kan..tapi 2la kuncinya..kalau kak long tak pandai menjaga masa dari awal..so wak2 nak exam nant..menangis la jawabnya..

jadual kak long mungkin pelik pada sahabat2 yang tidak mengerti sistem pembelajaran di Universiti Yarmouk ni..di sini kami diberi pilihan untuk mengaturdan menyusun jadual kami sendiri..so macam kak long..jadual kak long ke jamiah hanya 2 hari je dalam seminggu..dari pagi sampai petang..memang ramai sahabat2 yang suka pada jadual kak long..yela..5 hari cuti..mana tak seronok..betul x..?

tapi tidak pada kak long..kak long tak merasa seronok semata2..tapi pada kak long ini dalah ujian yang paling besar bagi kak long..terutamanya dalam pengurusan masa..teringat akan pesan suami tercinta ” cuti 5 hari ni jangan sampai leka..kene beringat dari awal..nanti wak2 imtihan kang tak boleh nak cover..topik banyak..”

ye..kata2 2 akan kak long semat dalam hati..dan kak long juga tak kan sesekali lupa akan kelemahan diri kak long sendiri..kak long ni bukan jenis otak yang cepat ingat..tapi idok le sampai tahap kura2..huhu..so kak long nak kne study dulu sebelum masuk kelas..

5 hari cuti bukanlah bermakna bercuti dari study..2 yang kak long mahu tanamkan dalam diri..masa yang ada perlu digunakan sebaik mungkin..itu tekad kak long..Semoga Allah memberikan kekuatan untuk kak long sentiasa istiqomah dalam menjaga masa…

pelajaran ke2 : persediaan awal

yang kedua..kak long belajar betapa pentingnya untuk kak long wat preparation sebelum kuliah..cukuplah seminggu kak long rasa betapa susahnya nak paham ape yang doktor ajar..sejujurnya kak long memang tak faham sepenuhnya apa yang diajar oleh doktor..kalau faham pun ada la dalam 25%..ade ke patut macam 2..
teringat pada hari pertama..kak long sedih sangat coz kak long rasa macam tak berbaloi penat pergi jamiah dari pagi sampai petang..tapi akhirnya balik tanpa faham ape2..yang kak long tau hanya terkebil2 je dalam kelas..tak paham langsung..

setakat ni pada kak long..cabaran yang paling sukar adalah bila berdepan dengan 2 subjek yang diajar oleh doktor yang sama..cara doktor ni memang agak pelik bagi kak long..tapi bile tanya2 pada senior2..rupanya doktor ni memang mcm ni..

mana taknya..cara doktor ni mengajar…dia akan berdiri depan kelas..dan bersyarah selama satu jam lebih tanpa pegang buku pun..rupanya doktor ni jenis beri ulasan je dari apa yang ada dalam buku..so simple kan..nampak mcm sikit apa yang doktor ni cakap..rupanya bila tgk balik dalam buku..rupanya i2 ringkasan untuk 40 mukasurat..sangat2 la mencabar..kan2? ke kak long je yang over2..hu3..

kesimpulannya

ceh..kata banyak tadi..upenye dua je..tapi pada kak long dua perkara ni nampak macam remeh tapi sangat2 la payah untuk istiqomah..ia memerlukan displin yang tinggi dan semangat yang sentiasa mantain..tiada pasang surutnya..

semoga Allah membantu kak long dan sahabat2 umumnya. dalam memahami apa yang kita belajar.. dan semoga kita semua kekal sukses dan sentiasa semangat dalam menempuhi rintangan dan halangan..

salam sukses dari kak long…

February 2011
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

UmiAishah’s Comments